PRIMĂRIA ORAŞULUI DĂBULENI

Judetul Dolj

PARTENERIINFRATIRE INTRE

PRIMARIA ORASULUI DABULENI SI MUNICIPALITATEA DIN VAUGNERAY - FRANTA

 

In anul 2014 au fost semnate acordurile de infratire intre Primaria Orasului Dabuleni si Municipalitatea din Vaugneray - Franta si, de atunci, au avut loc mai multe intalniri intre oficialitati. A venit timpul tinerilor sa duca mai departe cooperarea, astfel in perioada 11-18 iunie, 12 tineri francezi s-au deplasat la Dabuleni, unde, impreuna cu 12 tineri romani au participat la activitati de cunoastere si promovare reciproca a celor doua culturi.

Testimonialele activitatilor sunt multiple, atat din partea tinerilor, cat si din partea insotitorilor. Concluziile sunt insa aceleasi: o experienta extraordinara care si-a atins obiectivele de invatare propuse.

Andrei Roșca, elev al Liceului Teoretic ”C0nstantin Brancoveanu” si participant in cadrul activitatilor proiectului, ne impartaseste experienta cu tinerii francezi:

” Inițial, interacțiunea dintre noi a fost îngreunată atât de faptul că nu ne cunoșteam, cât și de ideile preconcepute despre imposibilitatea comunicării, având în vedere faptul că suntem de naționalități diferite. Însă am descoperit pe parcurs că putem comunica destul de ușor. Franceza nu ne este străină, însă nu este la fel de familiară ca engleza, aceasta din urmă fiind calea de mijloc și principala modalitate de comunicare. Pe parcursul acestei săptămânii, am luat parte la numeroase și diverse activități, ce au avut în vedere atât cunoașterea reciprocă, cât și prezentarea spațiului românesc către vizitatorii francezi. Toți cei implicați în acest proiect au încercat să creeze o ambianță placuta. Până la urmă, acest proiect s-a referit în principal la interacțiunea dintre copii. [...] vizitatorii francezi au fost cazați într-un hotel din Bechet, în acest oraș desfășurându-se mai multe activități, deplasarea fiind foarte simplă. 
Având în vedere faptul că noi, grupul din România, ne cunoșteam dinainte de începerea acestui proiect, a fost mult mai facil să îi introducem și pe prietenii noștri din Franța în colectiv, prin diverse glume și jocuri.
Una dintre cele m
ai reușite zile, în viziunea noastră, a fost ziua de miercuri, când, în prima parte a zilei am vizitat cetatea Sucidava din orașul Corabia și am luat prânzul pe faleza Dunării. În cea de-a doua parte a zilei, am căzut de comun acord să mergem la piscina din Bechet, deoarece temperatura era ridicată. Această zi ne-a ajutat să ne cunoaștem mult mai bine, să ne apropiem, iar acum considerăm că a fost ziua de debut a prieteniei dintre cele două tabere. După acea zi, cele două tabere s-au contopit într-una singură, diferențele dintre noi au dispărut și cu fiecare oră pe care o petreceam împreună deveneam tot mai apropiați.
Un alt moment memorabil al experienței petrecute împreună cu tinerii francezi a fost focul de tabără din ultima seară. Am mâncat, am dansat, am cântat și mai presus de toate ne-am simțit ca și cum ne-am fi cunoscut dintotdeauna.
Despărțirea a fost grea. Ultimul nostru drum cu autobuzul spre hotelul unde erau cazați a fost un moment plin de haz: am strigat numele fiecăruia dintre noi, considerând acest lucru o modalitate de încurajare și de sporire a încrederii în sine.
Despărțirea s-a lăsat cu lacrimi, fiind foarte dezamăgiți de faptul că a trebuit să ne luăm la reveder
e de la ei, dar având speranța că într-un viitor foarte apropiat ne vom revedea”.