PRIMĂRIA ORAŞULUI DĂBULENI

Judetul Dolj

S.V.S.U.

SERVICIUL VOLUNTAR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

 


Dăbuleni, str. Unirii, nr. 15

Tel./fax 0251.334.317
dabuleni@cjdolj.ro svsu.dabuleni@gmail.com


           FOTO REMIZA

   CATEGORIA a III-a
 
                          
      ORGANIGRAMA
MĂSURI DE PREVENIRE PENTRU SEZONUL RECE
 
ÎNZĂPEZIRI
Consecinţele (efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul fenomenelor de ninsori abundente si polei pot fi următoarele:
 
1. Cod portocaliu:
a) sunt asteptate căderi de zăpadă sau depuneri de polei în cantităţi importante pentru regiunea respectivă;
b) circulaţia poate deveni rapid foarte dificilă în întreaga reţea, dar mai ales în sectorul forestier, unde arborii dezrădăcinaţi pot accentua dificultăţile semnalate;
c) riscurile de accidente sunt mari;
d) unele distrugeri pot afecta reţelele de electricitate si de telefonie.
 
2. Cod rosu:
a) sunt asteptate căderi importante de zăpadă sau depuneri masive de polei, ce pot afecta grav activităţile umane si viaţa economică;
b) circulaţia riscă să devină rapid impracticabilă în întreaga reţea (rutieră, feroviară si maritimă);
c) distrugeri importante pot afecta reţelele de electricitate si de telefonie, timp de mai multe zile;
d) există posibilitatea producerii de perturbări foarte grave ale transportului aerian si feroviar.
 
Reguli în caz de înzăpezire
Înzăpezirile sunt fenomene meteorologice periculoase care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung , provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.
Înzăpezirile, de regulă au caracter aparte privind măsurile de protecţie, în sensul că acest gen de situaţie de urgenţă, cu rare excepţii, se formează într-un timp mai îndelungat si există posibilitatea de a lua unele măsuri, astfel încât mare parte din efectele acestora să fie reduse.
În aceste împrejurări se recomandă tuturor cetăţenilor aflaţi în zonă să se informeze permanent
asupra condiţiilor meteorologice si să rămână în locuinţe, asigurându-se necesarul de hrană, apă,
combustibil pentru încălzit, iluminat, lopată etc.
Evitaţi orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară.
Dacă înzăpezirea are loc în afara locuinţei. Interesaţi-vă de starea drumurilor, luaţi îmbrăcăminte groasă, călătoriţi numai ziua si folosiţi soselele principale.
Nu fiţi cutezători si temerari; opriţi, întoarceţi-vă sau cereţi ajutor.
Dacă călătoriţi cu masina echipaţi-o cu cauciucuri de iarnă şi asiguraţi-o cu lanţuri pentru zăpadă dacă este cazul, lopată, răzuitoare, cablu de remorcare, combustibil de rezervă si asiguraţi-vă că stie cineva încotro plecaţi. Cei aflaţi în mijloacele de transport să nu-si părăsească locul pentru că este pericol de rătăcire. Daţi alarma cu claxoanele, aprindeţi focuri si asteptaţi ajutoare.
Încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a evita blocajele si a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire.
 
Conducerea intervenţiei în caz de înzăpeziri
Se desfăsoară următoarele acţiuni: recunoasterea locului si estimarea urmărilor, organizarea dispozitivului de acţiune si repartizarea formaţiunilor si mijloacelor pe puncte de lucru,  stabilirea căilor de acces si asigurarea legăturilor între diferite formaţiuni si punctele de lucru, stabilirea legăturilor cu cei surprinsi de înzăpezire, organizarea corectă a lucrărilor de salvare si evacuare a acestora, asigurarea protecţiei împotriva degerăturilor, îngheţului.
 
 
GERUL
Gerul, de regulă are caracter aparte privind măsurile de protecţie, în sensul că acest gen de situaţie de urgenţă, cu rare excepţii, se formează în perioadele de iarnă, este mai accentuat pe timpul nopţii sau în zonele cu altitudine mare si există posibilitatea de a lua unele măsuri, astfel încât mare parte din efectele acestora să fie reduse. În aceste împrejurări se recomandă tuturor cetăţenilor aflaţi în zonă să se informeze permanent asupra condiţiilor meteorologice si să rămână în locuinţe, asigurându-se necesarul de hrană, apă, combustibil pentru încălzit, iluminat si eventual lopată dacă sunt premise si de producere a ninsorilor.
Evitaţi orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară.
Consecinţele (efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul gerului pot fi următoarele:
 
1. Cod portocaliu:
a) gerul (frigul puternic) poate pune în pericol persoanele vulnerabile sau izolate, mai ales
persoanele în vârstă, cele cu handicap, cele care suferă de boli cardiovasculare, respiratorii,
endocrine sau de diferite patologii oculare, persoanele care au probleme ale sistemului nervos sau sindromul Raynaud;
b) este necesară o supraveghere specială a copiilor;
c) în cazuri cu sensibilitate ridicată la ger (zona buzelor si a mâinilor), trebuie consultat un farmacist;
d) unele tipuri de medicamente pot avea contraindicaţii de a fi luate în caz de frig puternic si este necesar să se consulte medicul;
e) sportivii si unele persoane care lucrează în aer liber trebuie să acorde atenţie sporită
hipotermiei si agravării simptomelor preexistente.
 
2. Cod rosu:
a) orice persoană este ameninţată, chiar si persoanele cu o stare de sănătate bună;
b) pericolul este mai mare si poate fi major pentru persoanele vulnerabile sau izolate, mai ales pentru cele în vârstă, cele cu handicap, cele ce suferă de boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine sau de diferite patologii oculare, persoanele care au probleme ale sistemului nervos sau sindromul Raynaud;
c) este necesară o supraveghere specială a copiilor;
d) în cazuri de sensibilitate ridicată la ger (zona buzelor si a mâinilor), trebuie consultat de urgenţă un farmacist;
e) unele tipuri de medicamente pot avea contraindicaţii de a fi luate în caz de frig puternic si, în consecinţă, este necesar să se ceară sfatul medicului;
f) sportivii si persoanele care lucrează în aer liber trebuie să acorde atenţie sporită hipotermiei si agravării simptomelor preexistente, astfel frisoanele si amorţirea extremităţilor constituie semne de alarmă.
 
Reguli pentru cetăţeni, pe timp de ger cînd sunt surprinsi în afara locuinţei
Interesaţi-vă de starea drumurilor, luaţi îmbrăcăminte groasă, călătoriţi numai ziua si folosiţi soselele principale. Luaţi-vă măsuri pentru asigurarea combustibilului necesar încălzirii si a rezervei de apă. În cazul acestor fenomene poate să apară esecul utilităţilor publice (energie electrică, gaze naturale, apă). Nu fiţi cutezători si temerari; opriţi, întoarceţi-vă sau cereţi ajutor.
Dacă sunt premise si de producere a ninsorilor aplicaţi măsurile specifice în acest caz.
 
Pentru conducerea intervenţiei în caz de îngheţ, ger
Se desfăsoară următoarele acţiuni: recunoasterea locului si estimarea urmărilor; organizarea dispozitivului de acţiune si repartizarea formaţiunilor si mijloacelor pe puncte de lucru; stabilirea căilor de acces si asigurarea legăturilor între diferite formaţiuni si punctele de lucru, stabilirea legăturilor, organizarea corectă a lucrărilor de salvare si evacuare a acestora, asigurarea protecţiei împotriva degerăturilor, îngheţului. Organizaţi operaţiunile, folosind personalul în ture cu durată scurtă de acţiune, dacă situaţia concretă permite, sistaţi operaţinunile. Se va evita pe cît posibil contactul persoanelor cu apa sau zăpada.